Vechten tegen windmolens

Deze zomer laaide de discussie over windmolens flink op. Ondernemers op de NDSM en verschillende partijen uit de Amsterdamse gemeenteraad willen graag molens bouwen. Maar de Provincie is tegen. Een lastige impasse is het gevolg.

De afgelopen maanden woedt een discussie over Amsterdamse windmolens in de media. Twee bestuurslagen – provincie en gemeente – staan op gespannen voet met elkaar. De verschillende regels van de provinciale coalitie van D66, VVD, PvdA en CDA maken het bouwen van windmolens vrijwel onmogelijk. Tegelijkertijd zijn velen het erover eens dat molens en duurzame energie in deze tijd wenselijk zijn.

Opmerkelijk is dat deze discussie niet de klassieke links-rechts tegenstelling van partijen laat zien. Zo pleiten veel leden van VVD en D66 voor windmolens, terwijl sommige groene politici tegen zijn. In het Parool van vrijdag 7 augustus pleit GroenLinks raadslid Jasper Groen ervoor om het bouwen van windmolens via de rechter af te dwingen. Een week eerder was Arthur Boelhouwer van de Amsterdamse Groenen in diezelfde rubriek nog voor strenge regels voor windmolens. Vooral de molen bij NDSM moest het in zijn pleidooi ontgelden. Hij wees erop dat de NDSM-molen in het Keerkringpark komt, nabij natuurgebied de Noorder IJplas. Die molen is bovendien in de nabijheid van woningen gepland, terwijl volgens regelgeving een afstand van 600 meter in acht moet worden genomen.

Dit toont dat de discussie over windmolens in Noord zeer complex is. Vooral de 600-meter regel kan de noodzakelijke ontwikkeling van toekomstige wijken dwarsbomen of zelfs verbieden. Denk aan het NDSM- en Cornelis Douwesgebied, sportpark De Melkweg maar ook aan de Hout- en Coenhaven. Met de huidige regelgeving mag in deze gebieden geen woning meer worden gebouwd. Aan de IJ-oever binnen de ring (NDSM) zal een molen bovendien aan andere esthetische kwaliteiten moeten voldoen. Vooralsnog verschijnen windmolens echter altijd als betonnen pilaren met wieken. Een mooie uitdaging voor NDSM-kunstenaars? Het onderwerp is te belangrijk voor een onverzoenlijk gevecht. Dit verdient een redelijke dialoog met een win-win-uitkomst.

Jouw Amsterdam-Noord!