Tumult op de Klaprozenweg

De Klaprozenweg was een paar weken geleden volop in het nieuws. Door de verbouwing van de weg en de vernieuwing van de brug, moeten fietsers en voetgangers drie jaar lang omrijden. Niet een beetje, maar heel veel. De brug is geheel afgesloten. Het bereiken van de overkant kost een fietser nu 10 minuten in plaats van 1 minuut. Voetgangers doen er een half uur over in plaats van een paar minuten. Zulke extreme omrijdtijden zijn absurd. Ze overschrijden de hiervoor bestaande overheidsnormen in grote mate. De inwoners, winkels en bedrijven in de omliggende buurten zijn de klos. Niet alleen die van het Zijkanaal I, ook die van de aangrenzende wijken als De Bongerd, Banne, NDSM en Buiksloterham. Inmiddels hebben sommige fietsers en voetgangers geen zin in een extreme omweg. Met gevaar voor lijf en leden steken zij – als de wachters even niet opletten – de brug over (zie foto).

Ondanks de ophef in de media, is er tot op heden geen publieke reactie gekomen van de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren. Voorafgaand aan de werkzaamheden kregen de bewoners wel informatie. Hierin heeft de gemeente foute voorlichting gegeven over de omrijdtijden: ‘slechts anderhalve minuut’. Met het verstrekken van verkeerde informatie maakt de gemeente geen goede sier. Het wekt de indruk van misleiding. Ook het stilzwijgen na alle tumult is niet sterk.

De Klaprozenweg is hard op weg Noords grootste hoofdpijndossier te worden. Niet alleen de tijdelijke situatie met de omrijdperikelen. Het andere probleem begint over drie jaar, na oplevering van de Klaprozenweg. Dan hebben we een betonnen busbaan waar vooral Zaandam op zit te wachten. Dan blijken veel oversteekmogelijkheden weggesneden en is er een nieuwe vierbaans-muur opgetrokken tussen Oud-Noord en Nieuw-Noord.

Foto: René Miedema

Jouw Amsterdam-Noord!