Toekomst sociale woningbouw

Donderdagavond 1 november vanaf 19.30 uur organiseert ANGSAW een publieke avond in het Tolhuis, over de toekomst van de sociale woningbouw in Amsterdam en Noord in het bijzonder.

De avond gaat over het behoud van een toegankelijke, open en betaalbare stad. Noord is opgebouwd uit wijken en tuindorpen, ooit de oorsprong van de sociale volkshuisvesting in Nederland. Pioniersprojecten zoals Disteldorp, de Van der Pekbuurt en de latere IJ-pleinbuurt waren vooruitstrevende en beeldbepalende projecten waar mensen goed en betaalbaar konden wonen en samenleven.

De volkswijken van toen veranderen van kleur en bewegen mee in de tijd. Overal zie je hippe koffietentjes verschijnen. Door verkoop van grote aantallen sociale woningen verandert ook de samenstelling van wijken. Dat leidt aanvankelijk tot meer gemengde buurten. Maar het wordt steeds duidelijker dat menging slechts een fase is in het proces van voortgaande gentrificatie. Voormalige sociale huurwoningen blijken object te worden van speculatie met sterke prijsopdrijvende effecten op huur- en koopprijzen in de omliggende wijken. Mede daardoor raken ook starters en middengroepen in de problemen bij het vinden van een woning. Betekent gentrificatie het einde van de voor iedereen toegankelijke sociale stad?

Voor deze ANGSAW-avond zijn drie sprekers uitgenodigd over de vraag hoe we een voor iedereen toegankelijke stad kunnen behouden.

Sprekers in het programma zijn, Barend Wind, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, Jeroens Slot, afdeling Onderzoek en Statistiek bij de gemeente Amsterdam en Laurens Ivens, wethouder wonen van Amsterdam. Bastiaan van Perlo (Woonbond) spreekt een prikkelende column uit. Matthijs Ponte modereert de avond,

 

U bent van harte welkom!

Namens het ANGSAW bestuur,

Harry van den Berg en Bart Stuart

Datum: donderdagavond 1 november
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Tolhuis, Buiksloterweg 7, Amsterdam

Jouw Amsterdam-Noord!