Overhoeks

Welkom in Overhoeks, een nieuw stuk stad aan de zonnige zijde van de IJ. Vernoemd naar de markante toren, destijds van Shell. Het wordt een inspirerende wijk; een combinatie van wonen, werken en vrije tijd. Er leven nu al ruim 350 Amsterdammers in het residentieel kwartier van Overhoeks. EYE Filminstituut Nederland (het voormalige Filmmuseum) verrijst er. Het Oeverpark ligt uitgestrekt langs de oever van het IJ. En voor ondernemers is er plaats in het inspirerende erfgoed uit de rijke historie van dit deel van Amsterdam Noord.

planning

De bouw van de eerste woningen is gestart in 2007. Inmiddels zijn 174 appartementen bewoond, en 141 appartementen in aanbouw. Fase 1 (520 woningen) wordt in 2014 afgerond. De nieuwbouw van EYE startte in 2009 en is begin 2012 opgeleverd.

2010-2018: fase 2 (de Strip en de Groene Scheg)

De uitwerking van de plannen voor de Strip, de hoogbouw van Overhoeks, startte in 2009. In de eerste periode worden de Toren Overhoeks en het Grootlab in gebruik genomen. De uiteindelijke bestemming van deze erfstukken is nog in onderzoek, en kan varieëren van een kantoor en een culturele functie tot een hotel. Volgens planning start daarna de hoogbouw (kantoren en woningen), met op de begane grond winkels.

De Groene Scheg is het parkgebied tussen de Strip en het residentieel kwartier. Onder dit park zijn parkeergarage gepland.

2012-2018: fase 3 (woningen en sociale voorzieningen)

De laatste fase van Overhoeks bestaat uit de bouw van ruim 1.200 woningen. Fase 3 biedt tevens ruimte voor voorzieningen zoals een basisschool en een huisarts. Welke voorzieningen er precies komen is op dit moment nog niet bekend.

De ambities in dit stedebouwkundig plan staan inmiddels ter discussie, verregaande verdichting van het terrein lijkt voorlopig uit te blijven. Het is het meest in het oog springende voorbeeld van de bouwstagnatie door de vastgoedcrisis in Amsterdam. De hoge afhankelijkheid van een vastgelopen financieel systeem betekend dat we onder nieuwe voorwaarden moeten samenwerken om te bouwen.

Jouw Amsterdam-Noord!