Doorstart voor Centrum Amsterdam Noord?

De ontwikkeling van Centrum Amsterdam Noord lijkt enigszins gestagneerd. Vooral het winkelcentrum Boven ’t IJ en het Stationsgebied liggen al lange tijd stil. Binnenkort kunnen de inwoners van Noord meepraten en nadenken over een nieuwe toekomst van dit gebied.

Het debacle van de Dome ligt al ruim 10 jaar achter ons, maar sindsdien wil de ontwikkeling van het ‘centrumgebied’ niet echt van de grond komen. De Dome ging op het laatste moment aan de neus van Noord voorbij. Hij werd uiteindelijk samen met Ziggo in Zuidoost gebouwd. Hoewel er op Elzenhagen Noord nog altijd woningen worden opgeleverd, ligt het tempo niet hoog. Elzenhagen Zuid (het voormalig sportpark) is in 2010 tijdelijk stilgelegd in afwachting van betere economische tijden. Nu die in aantocht lijken, is het moment gekomen nieuwe plannen te beramen. Zeker nu de oplevering van de Noord/Zuid-lijn (2017) in zicht komt.

Op woensdag 20 mei organiseert de Gemeente Amsterdam een ‘informatiemarkt’. Centrum Amsterdam Noord wordt daarbij opgedeeld in de deelgebieden Elzenhagen Noord, Elzenhagen Zuid, Stationsgebied, Noorderkwartier en winkelcentrum Boven ’t Y. Om de ontwikkelingen mogelijk te maken moet de gemeente plannen en ontwerpen maken. De informatiemarkt toont de meest recente stand van zaken. Naast informatiestands kun je ook inspreken op het voorontwerp bestemmingsplan en de bijbehorende stedenbouwkundige structuur Noorderkwartier. Voor dit Noorderkwartier is het plan om woningen in zelfbouw, co-creatie en sociale huur te realiseren. Er bestaan een aantal virtuele previews die een idee geven over de mogelijke invulling.

In het stationsgebied is de NZL-eindhalte in volle gang terwijl voor het nieuwe busstation inmiddels zand is gestort. Verder heeft de gemeente Amsterdam een plan voor de herontwikkeling van Winkelcentrum Boven ’t Y. Ook ANGSAW volgt de plannen nauwgezet. De ontwikkelingen in het gebied hebben te lang stilgelegen en een doordachte doorstart is wenselijk.

Woensdag 20 mei Informatiemarkt
Locatie: Stadsdeel Noord, burgerzaal, Buikslotermeerplein 2000. Voor meer informatie kijk op http://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/bouwprojecten/gebiedsontwikkeling/centrum-amsterdam/can-artikelen/informatiemarkt-20/

Jouw Amsterdam-Noord!